Smacznie przez świat


Kuchnia tajskaOd zawsze ludzie podróżują po świecie. Dzięki ciekawości odkrywców dość szybko zapełniały się na mapie świata białe miejsca. Kiedyś podróżowano konno oraz statkami przemierzano wody i oceany. Dziś do dyspozycji mamy własny samochód, pociąg, autobus, promy, transatlantyki i samolot. Ten ostatni jest środkiem lokomocji, który ma wszystkie inne pod sobą, zarówno pod względem możliwości przemierzania dalekich odległości, czasem w jakim je pokonuje, bezpieczeństwa, jak i ze względu na liczne promocyjne tanie loty wielu linii lotniczych świata.

To właśnie ciekawość popycha nas do odkrywania nowych zakątków, chęci przeżycia przygody, poznania wspaniałych zabytków i ludzi, poszerzenia swojej wiedzy na temat kultury, religii, obyczajów, historii i kuchni danego kraju. Pragnienie podróżowania jest nieodłącznym elementem w życiu każdego człowieka. Poznawanie świata działa na wszystkie nasze zmysły, w tym i smakowe, bowiem będąc w wielu miejscach świata podnosi się nasza kubkowo-smakowa świadomość.

Do najlepszych kuchni na świecie należy jedyna w swoim rodzaju kuchnia tajska, która kształtowała się będąc pod wpływem chińskich i indyjskich tradycji kulinarnych. Jest w niej duża ilość czosnku, chili, świeżego imbiru, kolendry, mleka kokosowego oraz soku z limonki i trawy cytrynowej. Dania są ostrzejsze im dalej na wschód. Południe określane jest krainą kokosa, w którego wytwarzany olej najczęściej wykorzystywany jest do smażenia. Nadaje on potrawom niesamowity smak. Jada się też na południu owoce morza i świeże ryby. W menu tajskich restauracji figurują również potrawy ze smażonych owadów, jak mrówki, koniki polne, szarańcze oraz serwowane w pikantnym sosie żaby. Niezbędny w kuchni tajskiej jest ryż oraz makaron ryżowy lub sojowy, zaś kombinacje przypraw nadają potrawą słodko-ostrego smaku.

Ostre smaki uwielbiają też Brazylijczycy. Ostrą paprykę i lokalną odmianę papryczki chili – malaguete, dodają do sosów oraz podają oddzielnie do wszystkich dań. Poza tym tutejsza kuchnia opiera się na świeżych owocach, tropikalnych warzywach, ogromnej ilości ryb z rzeki Amazonki. Portugalskie i afrykańskie wpływy odzwierciedlają tradycyjne brazylijskie dania. Steki rozpływają się tu w ustach, bardzo popularne są dania z grilla. Jednym z najlepszych dań jest feijoada, przyrządzone z duszonej czarnej fasoli różnych gatunków mięs suszonych, solonych i wędzonych. Bary w Rio specjalizują się w serwowaniu deserów owocowych. Warto się tu napić gęstego, kremowego koktajlu z bananów i skosztować owoców takich jak acerola czy graviola.

Podróżowanie po Maroku to niezwykła kulinarna uczta. W tutejszej kuchni sporo jest baraniny, jarzyn i nabiału. Wszystko suto kraszone jest oliwą z oliwek i przyprawione dużą ilością przypraw: szafranem, kminkiem, cynamonem, imbirem, kurkumą i licznymi odmianami pieprzu. Marokańczycy do wszystkich posiłków podają traktowany tu z wielkim szacunkiem chleb, a najczęściej piją berber-whisky, czyli herbatę z dodatkiem świeżej mięty.

, , , , , ,

Comments are closed.


Fatal error: Call to undefined function is_sidebar_active() in /home/poland/domains/tanie--loty.com.pl/public_html/wp-content/themes/fusion/footer.php on line 16